2012. november 25., vasárnap

Bőrgomba

A bőrgomba kialakulásáért 3 fő gombafaj felelős, melyek egy enzim segítségével jutnak be a bőrbe. Megjelenését elősegítheti egy hosszabb antibiotikum kúra, vitaminhiány vagy a meleg, nedves környezet. Általában kellemetlen viszketéssel és bőrpírral jelentkezik, később pedig fél- öt centiméter nagyságú, éles körvonalú, kerek folt jelenik meg, mely vörös, viszket és hámlik. Leggyakrabban hajlatokban – hónalj, mellek alatt, lábujjak között vagy lágyéknál - jelenik meg, hiszen a gomba meleg, nedves helyeken szaporodik. De emellett a hajas fejbőrt is megtámadhatja a fertőzés, ott okozva kellemetlen tüneteket. A bőrgomba nem csupán esztétikai probléma. Ha nem kezelik időben, akkor az érintett bőrfelületen baktériumok is megtelepedhetnek, és felülfertőzés alakulhat ki, vagy továbbterjedhet, és például körömgombát okozhat. Ezért ha ilyen tüneteket tapasztalsz a bőrödön, minél előbb keress fel bőrgyógyász szakembert!

Konzultáció a bőrgyógyásszal

A konzultáción a bőrgyógyász alaposan megvizsgálja az érintett bőrfelületet, majd hám- vagy körömkaparékot vesz, és tenyésztéses vizsgálatot végez, hogy az eredmények függvényében a megfelelő kezelést kaphasd. Nagyon fontos, hogy a mintavétel előtti 2 hónapban már nem szabad belső gombaellenes szert szedni, és 2 héttel korábban abba kell hagyni mindenfajta gombaellenes kezelést is. Friss vérvételre is szükség lesz, mivel belső kezeléssel is ki szokták egészíteni a terápiát.

Kezelés

A korábban említett vizsgálatok eredményei alapján, a pontos diagnózis függvényében állítja össze a bőrgyógyász a Neked legmegfelelőbb terápiát. A kezelés függ a gomba típusától, illetve hogy melyik bőrfelület érintett. A bőrgomba általában a megfelelő terápia használatával rövid időn belül megszüntethető, de ha nem fordulsz időben szakemberhez, később akár több hónapba is telik a gyógyulásod!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése