2012. november 25., vasárnap

Ekcéma

Az ekcéma napjaink egyik leggyakoribb, gyulladásos bőrbetegsége. Visszatérő, kellemetlen tüneteket okozva nehezíti meg a betegek mindennapjait. Ezek közé a tünetek közé tartozik a berepedezett, viszkető bőr, apró hólyagok, vörös, gyulladt hámló foltok megjelenése testszerte. Sajnos a test bármely területein megjelenhet: fejbőrön, arcon, kézen, hajlatokban (például térd- és könyökhajlat). Kialakulásának több oka is lehet: kiválthatja allergia - például gyermekkorban gyakran ételallergia -, külső irritáció vagy akár örökletes hajlam is. Ezenkívül a stressznek is nagy szerepe lehet az ekcéma megjelenésében, hiszen a legyengült immunrendszer kevésbé ellenálló az irritácóval, allergiával szemben. Több típusa is létezik, például a kontakt ekcéma megjelenhet nikkel, valamilyen kozmetikum vagy tisztítószer okozta allergiától. Az ekcéma kellemetlen tünetei megfelelő kezelés nélkül nem múlnak el, ezért mindenképp bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulni!

Bőrgyógyászati konzultáció

A bőrgyógyászati konzultáció során szakemberünk alaposan megvizsgál. Mindenképpen mondd el neki, hogy volt-e már korábban ilyen panaszod, kezeltek-e már, visszavezethető-e valamilyen allergiára az ekcéma megjelenése. A megfelelő információk birtokában bőrgyógyászunk megállapítja, hogy milyen típusú ekcémád van, és kiválasztja a számodra legmegfelelőbb kezelési módot. Nagyon fontos, hogy kezelés nem fejeződik be akkor, amikor tünetmentessé válsz, hiszen fenntartó kezelésre később is szükséged lesz azért, hogy ne újuljanak ki a tüneteid.

Kezelése

Az ekcéma kezelését mindenképpen bőrgyógyászra kell bízni, hiszen magától nem múlik el. Az ekcéma típusától függ a kezelés, illetve az is, hogy mennyi idő szükséges a tünetmentességhez. Akár néhány nap intenzív kezelés is elég lehet, de elképzelhető, hogy hosszabb időt vesz igénybe. A hajlam sajnos megmarad, ezért évente érdemes részt venni kontroll vizsgálaton a tünetmentesség megőrzéséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése